Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mumbajští umělci a jejich město duchů

Při přípravách cesty do Mumbaje jsem se dopustila naprosto začátečnické chyby: neprostudovala jsem si mapu. Po příjezdu na místo se ukázalo, že jsem nás nevědomky zamkla do kuriózní zlaté klícky, z které se ven dostává jen stěží.

Je polovina srpna 2018 a já stojím před francouzským oknem v devatenáctém patře prázdného věžáku na Madh Island, malém poloostrově, který patří k odlehlejším částem mumbajského předměstí. Ve zkratce: na konci světa. Z té výšky, z níž mě jímá lehká závrať, vidím, jak tmavá šeď oceánu naráží do stojaté šedi těžkého, monzunového nebe. Kdesi v dáli za sotva prostupnou dešťovou clonou tuším obrysy mumbajských mrakodrapů: tam někde – možná – tepe život.

Tady ale ne.

Dole pode mnou se rozprostírá oplocený a ze všech stran střežený areál plný okázalého luxusu: Obrovský bazén uprostřed. Jezírko se zlatými rybkami opodál. Sauna, tělocvična, smíšený obchod, bar a restaurace. Parčíky s malými altánky – dokonce i vlastní amfiteátr tady mají! Vše výhradně pro rezidenty a jejich hosty. Je to takové město unvnitř města, dokonale izolované od zbytku civilizace, do kterého se bez pozvánky nedostanete. A naopak, když už sem jednou vkročíte, můžete se tu na celé roky zavřít a předstírat, že okolní svět přestal existovat.

Hned za vysokými zdmi komplexu nicméně začínají chudé rybářské osady s plechovými domky nepřehledně natěsnanými na sebe a chráněnými před monzunovými slejváky modrými igelitovými plachtami – pohled na ně zvláštní pocit nepatřičnosti ještě umocňuje.

Všude je liduprázdno. Ticho. Vítr profukuje palmami, schyluje se k dalšímu dešti. „Antické“ sloupy opuštěného amfiteátru obrůstají plevelem a v prázdných dvoupatrových garážích znuděně pospávají hlídací psi. Uvědomuju si, že jsme tu od začátku pobytu nenarazili snad na nikoho kromě zdejšího personálu. Potkáváme tu vrátníky, kteří úzkostně monitorují každý náš pohyb a neustále se vyptávají na číslo naší budovy a bytu, paranoidní strážce bazénu a pak ještě prodavače, od něhož si každé ráno bereme jogurty k snídani. Jenomže tím shledání uvnitř komplexu končí.

KDE SAKRA VŠICHNI JSOU?!

… Napadá mě, zda jsem si i toho prodavače jogurtů jen nevymyslela, abych si tady nepřipadala tak strašně osaměle. Netušila jsem, že je něco takového v největším městě celé miliardové Indie možné.

Po setmění, když rodiče usnou a já krátce vyjdu na ulici, se mé podezření potvrdí: V celé devatenáctipatrové budově s několika vchody se svítí jen ve dvou oknech. V našem a pak ještě v jednom. Nastupuju tedy zpátky do výtahu – já a smečka psů, která si dlouhou chvíli krátí popojížděním po patrech. Když se s námi výtah s cinknutím zas rozevře, psi se z něj okamžitě vyvalí jak voda z převržené lahve a jako obvykle dají závod ke schodišti. Já zamířím na druhou stranu – zpátky do bytu.

Sednu si k počítači a do Googlu napíšu „Madh Island“. Musím vypátrat, kdo v tomhle opuštěném městě duchů rozsvítil druhé světlo.

Po chvíli hledání zjišťuju, že se jedná buďto o japonskou filmařku, méně významnou bollywoodskou herečku, kolumbijsou tanečnici flamenga nebo indického hudebníka – téměř jistě však o umělkyni či umělce. Obsáhlý článek o Madh Islandu, na který narážím, vysvětluje, že danou oblast postupně kolonizuje pestrá komunita všemožných kreativců, která zde s tím svým opulentním, kýčovitým rezidenčním komplexem přistála mezi chudými rybářskými osadami asi jako mimozemská posádka s ublikanou vesmírnou lodí. Mumbaj je totiž jakožto přelidněné finanční a obchodní centrum Indie velice drahá a nemovitosti v jejím středu zůstávají pro drtivou většinu jejích obyvatel celoživotně nedotknutelné. To tady na severním předměstí už je situace jiná. V dopravní špičce sem sice od Marine Drive krokujete klidně přes tři hodiny a taxikáři vám s hrůzou ruší jízdy, jakmile si uvědomí, kam že vás to vezou (vlastní zkušenost ze srpna 2018), ale cena za bydlení tu příjemně klesá. Prý je tu klid a krásná příroda, pochvalují si údajně místní. Ehm. Procházka po okolí neodhalila víc než pár skládek s hejny havranů a jednu zanesenou pláž (Silver Beach), na níž jsem se nejspíš prošla nějakou ropnou skvrnou, protože jsem po ní byla ropou cítit i po dvou sprchách a boty jsem musela vyhodit –, ale chápu, že něčím se člověk utěšovat musí.

… No a tohle všechno ze zanedbaného poloostrova činí prostor, na němž si i nepříliš majetný umělec může dovolit životní styl snobského magnáta se stříbrnou lžičkou v puse. A tak se prý do tohoto komplexu stěhuje jeden za druhým.

Otázka je proč. Proč by se jakýkoliv umělec toužil zazdít v neprodyšném ghettu a úplně se v něm odříznout od života a čehokoliv, co by snad stálo za umělecké zpracování. Ne že bych chtěla umělcům něco předepisovat – vždycky jsem se vysmívala klišé o umělcích a rozhodně nezastávala tezi, že umělec má být osamocený génius, trpící a krvácející kdesi v ústraní... Ale tohle mě stejně trochu překvapilo.

Nejspíš se ale jedná o tendenci, která je Indii a Mumbaji obzvlášť bytostně vlastní – tohle vytváření paralelních společenství na základě kritérií jako je náboženství, etnicita, sociální třída, v minulosti kasta a tak dále. I zmiňovaný článek tvrdí, že se Mumbaj celá skládá z uzavřených mikrokomunit. Muslimové tu drží s muslimy, hinduisté s hinduisty, džinisté s džinisty, chudí s chudými a bohatí s bohatými. Nachází se zde největší muslimské ghetto v Indii i nejrozlehlejší indický slum Dháraví, v němž se koncentrují nemajetní. Když vyrážíme na večeři s přítelovými přáteli – tři lékaři a jeden inženýr – dozvídám se, že mnozí z nich v životě nejeli místní veřejnou dopravou a ani si to netroufají zkusit. Sedíme přitom na vyprázdněné terase předražené restaurace s nekonečnými řetězy elektrických světýlek po zdech a já vidím, že šance, že se tihle lidé někdy dají do řeči s pouličním prodavačem pečené kukuřice před vchodem do tohoto podniku je hluboce, hluboce pod nulou. Nezeptali by se ho ani na cestu. A kdyby se ho náhodou zeptali, neporadil by jim.

Indové jsou zjevně mistři ve formování sociálních bublin. Ty máme sice do jisté míry všude na světě, ale oni ty své dovedli k dokonalosti. Tady se – alespoň v Mumbaji – dokonce i umělci uzavírají do oplocených a střežených areálů.

Bavím se teď při nudných přejezdech představou, že by něco podobného vzniklo v Čechách. Že by v Praze někde na samém kraji Modřan zničehonic vyrostl oplocený mrakodrap, v němž by se postupně nechali zamknout čeští umělci. Zní to trochu jako námět na jedno z těch absurdních dramat, které by nikdy nemohlo opustit nejspodnější dno šuplíku. K rozpadu komunity by došlo totiž pravděpodobně už v okamžiku, kdy by se za plotem zjevila limuzína Karla Gotta a naše tvůrčí obec se nedovedla shodnout na dalším postupu ohledně jeho vpuštění přes hlavní bránu. A co teprve až by došlo na diskuze o politické angažovanosti v umění či rozdělování dotací!

Autor: Michaela Štěchová | úterý 21.8.2018 19:10 | karma článku: 14,41 | přečteno: 304x
  • Další články autora

Michaela Štěchová

Emigrantský jazykový koutek aneb Čeština v rozkladu

Už jste někdy přemýšleli o tom, co by s vaší mateřštinou udělalo několik let v zahraničí? ... Že nic? Že se rodný jazyk zapomenout nedá? Haha... No tak se podívejte na mě a představte si:

1.10.2020 v 17:51 | Karma: 27,31 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Ostatní

Michaela Štěchová

Káhirské Odpadkové město aneb Výlet do slumu?

Víte, co je na Egyptě zajímavější než pyramidy? Odpadkové město - křesťanský slum v Káhiře, kde se žije z odpadu. Chápu, že je to trochu divná fascinace, ale nemohu si pomoct: o takových místech by se prostě mělo více psát.

28.9.2020 v 18:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 824x | Diskuse| Cestování

Michaela Štěchová

O sexu od plenek

Máte doma dítě v předškolním věku? ... A už jste se s ním bavili o sexu? Tenhle článek je takovou menší vzpomínkou na to, jak jsem pohlavní styk prvně vysvětlovala tříletým dětem já. Nuže, představte si...

24.9.2020 v 19:05 | Karma: 25,19 | Přečteno: 1320x | Diskuse| Ostatní

Michaela Štěchová

Jak mi v Káhiře zatkli přítele

Nakladatel nedávno zveřejnil zmínku o tom, jak mi v Káhiře během rešerší zatkli bývalého přítele. Jelikož už jsem tu historku od té doby několikrát opakovala, napadlo mě sem hodit starý zápis, který tu událost podrobně líčí. Nuže...

22.9.2020 v 21:05 | Karma: 20,07 | Přečteno: 857x | Diskuse| Poezie a próza

Michaela Štěchová

Jak se Indie stala rájem pro LGBT komunitu a naši ulici terorizovali uprchlíci

Dneska krátce o tom, proč je občas lepší nevěřit „vlastním očím“ a přiznat si, že se na svět díváme přes poněkud zamlžené brýle. Všem těm, kteří si jsou neochvějně jistí svými nedotknutelnými pravdami.

30.10.2018 v 16:00 | Karma: 28,53 | Přečteno: 3390x | Diskuse| Společnost

Michaela Štěchová

Večeře v Babylonu

Být jediným člověkem v místnosti, který se domluví téměř všemi toho večera používanými jazyky, s sebou přináší ohromnou zodpovědnost. A občas taky kulku v hlavě na konci sešlosti.

7.10.2018 v 15:00 | Karma: 25,89 | Přečteno: 816x | Diskuse| Ona

Michaela Štěchová

Chvála multikulturních vztahů

Dneska zcela nekriticky o tom, jak doma zapíjíme guláš badámovým mlékem, komolíme několik jazyků naráz a vůbec se přitom neštvem.

2.10.2018 v 21:30 | Karma: 27,73 | Přečteno: 4572x | Diskuse| Ona

Michaela Štěchová

Sásuma aneb Nejlepší tchýně jsou ty indické

Nechci se chlubit, ale mám sásumu. Sásuma, to je něco jako vaše tchýně – jenomže lepší. Mnohem lepší. Aspoň teda, ehm, většinou

24.9.2018 v 17:00 | Karma: 31,34 | Přečteno: 1598x | Diskuse| Ona

Michaela Štěchová

Fotografování na dovolené aneb O posedlosti vlastním obrazem

Existuje jedna jediná věc, kterou by všechny přepravní společnosti měly zakázat, a to jak do příručního, tak i do odbaveného zavazadla: FOŤÁK.

12.9.2018 v 18:02 | Karma: 22,67 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Cestování

Michaela Štěchová

Mezigenerační cestování po Indii: Výměna rolí

Nedávno jsme s rodiči odletěli do Indie a mnozí se ptají, jak „to“ zvládáme. Nevím, zda je tím myšleno setkání s jinou kulturou, nebo to, že jsme zrovna my tři už čtrnáct dní pohromadě, ale pokusím se tu náš boj zběžně načrtnout.

3.9.2018 v 17:30 | Karma: 22,04 | Přečteno: 853x | Diskuse| Cestování

Michaela Štěchová

Prázdniny opuštěných hraček aneb M. & T. na cestách po Indii

Když se na prázdniny zavírá školka, jeden by si pomyslel, že se hračky naskládají do krabic a po zbytek léta se na ně bude prášit. Omyl! Ty hračky se totiž seberou, odletí do Indie a ještě se přitom na každém kroku fotí.

25.8.2018 v 18:00 | Karma: 18,18 | Přečteno: 537x | Diskuse| Cestování

Michaela Štěchová

Krávy, mrtví, čaj... Pár tváří třeštivého Váranasí

Váranasí. Nejposvátnější indické město, ve kterém se scházejí poutníci, učenci a mrtví. Duchovní a kulturní centrum Indie. Jedno z nejstarších trvale osídlených míst na světě. ... Láska na první pohled však rozhodně ne.

15.8.2018 v 18:01 | Karma: 23,35 | Přečteno: 921x | Diskuse| Cestování

Michaela Štěchová

Mezigenerační cestování: S rodiči do Indie

Po několikaleté známosti jsem konečně přesvědčila svého bengálského přítele D., aby mi ukázal Indii. Že to bude cesta skutečně nezapomenutelná, začalo být jasné zhruba ve chvíli, kdy se ji s námi rozhodli absolvovat i moji rodiče.

4.8.2018 v 21:18 | Karma: 25,35 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1381x
Michaela Štěchová se po studiu bohemistiky na FF UK v Praze přestěhovala do Německa, kde v současnosti pracuje s předškolními dětmi. V květnu 2017 jí vyšla prozaická prvotina pod názvem Anna zachraňuje svět, v září 2020 román Růže z Jericha (bit.ly/ruzezjericha). Hodně píše, málo mluví, miluje padesátkové retro sukně a výrazné rtěnky. Má fóbii ze šneků a kurzů tvůrčího psaní. Při vaření nepoužívá recepty, ráno tančí ve sprše a vždycky všechno přežene. Kafe pije každý den jinak, ale psa venčí pořád na stejné trase. Už roky se marně snaží přestat o sobě mluvit ve třetí osobě.

Seznam rubrik